Clicky


Russische voertuigen komen Baltische staten niet meer in

Russische voertuigen komen Baltische staten niet meer in
13-09-2023 12:25 | Buitenland | auteur ANP/DPA

TALLINN/RIGA/VILNIUS - Voertuigen met een Russisch kenteken komen Estland, Letland en Litouwen niet meer in. De maatregel is onderdeel van Europese sancties tegen Rusland, en volgt op een richtlijn van de Europese Commissie. De regels gelden ook voor voertuigen uit Belarus. Letland en Litouwen namen de maatregel als eerste, Estland volgde later pas.

Voertuigen die zich aan de grenzen van een van de drie landen melden, moeten rechtsomkeert maken. Als ze dat niet doen, kan het voertuig in beslag genomen worden. Er is wel een aantal uitzonderingen. Zo mogen Russische voertuigen wel nog naar Kaliningrad rijden. Dat is een Russische exclave aan de Baltische zee, ingeklemd tussen Polen en Litouwen.

Eind vorige week kwam de Europese Commissie met richtlijnen voor de lidstaten die moeten tegengaan dat Russen de Europese sancties kunnen omzeilen. Daaruit volgt dat Russische voertuigen de EU niet meer in mogen, of het nu gaat om zakelijke ritten of toeristen. Een woordvoerder van de Europese Commissie stelde dat de regels al langer gelden, maar dat er verduidelijking gewenst was. Russen mogen geen voertuigen uitvoeren naar Europa en door alle voertuigen tegen te houden, moet voorkomen worden dat dat via een omweg alsnog gebeurt. Eigenlijk geldt dit soort regels ook voor bijvoorbeeld de export van kleding of toiletartikelen, maar de commissie noemde het gezien de geringe waarde daarvan niet nodig om daarop te handhaven.

"We kunnen niet toelaten dat burgers uit een agressorstaat de voordelen en vrijheden van de democratie genieten, terwijl Rusland zijn volkerenmoord in Oekraïne voortzet", stelt de Estse minister van Buitenlandse Zaken.