Clicky


A12 weer volledig open na A12-blokkade door klimaatactivisten

A12 weer volledig open na A12-blokkade door klimaatactivisten [+foto&video]
13-09-2023 12:29 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 14:23 uur] Klimaatactivisten hebben woensdag voor de vijfde dag op rij het verkeer in de buurt van het Malieveld in Den Haag geblokkeerd. Enkele honderden aanhangers van Extinction Rebellion zaten op een weghelft van de A12. Daardoor kon het verkeer via de snelweg de stad in, maar niet uit. Inmiddels zijn alle actievoerders in bussen meegenomen door de politie. De weg is weer open.

Net als bij de voorgaande blokkades riep de politie de demonstranten op om naar een plek tegenover station Den Haag Centraal te gaan. De meeste actievoerders luisterden hier echter niet naar. In plaats daarvan dansten velen van hen op het nummer Stayin' Alive van de Bee Gees. Na ongeveer een half uur begon de politie met het aanhouden van mensen die niet vrijwillig waren vertrokken.

Extinction Rebellion demonstreert tegen overheidssteun aan de fossiele industrie. De klimaatactiegroep zegt de weg elke dag te willen blokkeren, net zo lang tot de overheid alle financiële regelingen voor de fossiele industrie stopzet. Zaterdag werden in totaal ruim 2400 mensen aangehouden, zondag ruim 500, maandag meer dan 200 mensen en dinsdag waren het bijna 200 aanhoudingen.

Bij de blokkades van zaterdag en zondag zijn volgens de politie enkele tientallen minderjarigen aangehouden. Later liet de politie weten om die reden melding te doen bij Veilig Thuis, omdat de agenten zich "zorgen maken over het feit dat mensen hun kinderen meenemen naar een illegale protestactie".