Clicky


Rechter geeft winkelketen Big Bazar niet meer tijd, bankroet dreigt opnieuw

Rechter geeft winkelketen Big Bazar niet meer tijd, bankroet dreigt opnieuw
13-09-2023 15:20 | Algemeen | auteur ANP

LEEUWARDEN - [update 15:42 uur] Big Bazar krijgt van de rechter niet meer tijd om afspraken te maken met schuldeisers. De rechtbank in Leeuwarden heeft voor de tweede keer geweigerd om daartoe een zogeheten afkoelingsperiode in te stellen. Daarmee dreigt opnieuw een faillissement voor de koopjesketen met meer dan honderd winkels en zo'n 1300 medewerkers.

Big Bazar zei tijdens de rechtbankzitting vrijdag nog dicht bij een verkoop te zijn van zijn Belgische tak. Daarmee wilde het bedrijf 3,5 miljoen euro ophalen, zodat het komende weken aan zijn lopende verplichtingen zou kunnen voldoen. Dat geld had de rechter moeten overtuigen om door schuldeisers gedane faillissementsaanvragen tijdelijk op pauze te laten staan en een herstructureringsdeskundige aan te stellen. Dan had het bedrijf tijd gekregen om een uitweg uit zijn problemen te zoeken.

Maar volgens de rechter is de financiële injectie niet gekomen. De advocaat van Big Bazar heeft aan de rechtbank laten weten dat, hoewel kennelijk de onderhandelingen in een vergevorderd stadium zijn, er nog geen zicht is op het benodigde geld. Daarmee is de situatie volgens de rechter niet anders dan ruim een week terug, toen Big Bazar van de rechter ook al geen afkoelingsperiode kreeg.

Toen was de conclusie al dat de financiële problemen van de keten zodanig groot waren dat ze niet meer op te lossen zouden zijn met extra tijd voor gesprekken met schuldeisers. Dat de keten in de tussentijd nog niet failliet is verklaard, komt omdat de ondernemingsraad van Big Bazar zich op de valreep nog tot de rechter wendde. Maar nu de reddingspoging van het personeel op niets blijkt uitgelopen, zullen de faillissementsaanvragen, die de voorbije dagen in de wacht stonden, opnieuw moeten worden behandeld.