Clicky


Advocaat Big Bazar: nog vijfenhalve dag om bankroet te voorkomen

Advocaat Big Bazar: nog vijfenhalve dag om bankroet te voorkomen
13-09-2023 18:11 | Financieel | auteur ANP

LEEUWARDEN - [update 19:59 uur] Big Bazar-topman Heerke Kooistra "geeft niet op" en blijf doorgaan met pogingen om de noodlijdende koopjesketen voor een faillissement te behoeden, ondanks de uitspraak van de rechter van woensdag. Dat zegt advocaat Oscar van Oorschot van Big Bazar.

Volgens hem wordt het wel steeds lastiger om nog een uitweg uit de problemen te vinden. "Maar we hebben nog vijfenhalve dag." Van Oorschot doelt erop dat de door schuldeisers ingediende faillissementsaanvragen voor Big Bazar waarschijnlijk pas aanstaande dinsdag door de rechter worden behandeld.

Woensdag werd bekend dat de rechter in Leeuwarden Big Bazar geen extra tijd wil geven om afspraken te maken met schuldeisers. Dat betekent dat Big Bazar niet een zogeheten afkoelingsperiode krijgt, waarin schuldeisers tijdelijk geen betalingen zouden kunnen opeisen. Daarmee dreigt een faillissement voor de keten met meer dan honderd winkels en zo'n 1300 medewerkers.

Financiële injectie

De firma sprak tijdens de rechtbankzitting vrijdag nog de verwachting uit dat de onderneming op korte termijn een financiële injectie zou kunnen krijgen, waardoor voorlopig aan alle lopende verplichtingen kon worden voldaan. De keten wilde daarvoor zijn Belgische tak verkopen. De 3,5 miljoen euro die dat moest opleveren had de rechter moeten overtuigen. Maar het is afgelopen dagen niet gelukt om de deal op tijd rond te krijgen en het geld is er dus ook nog niet.

Dat laatste was voor de rechter de doorslaggevende reden om de keten niet de begeerde tijdelijk beveiligde status toe te kennen. Maar of dit betekent dat er definitief geen afkoelingsperiode komt, is volgens Van Oorschot nog niet zeker. Hij zegt dat Big Bazar nog onderzoekt of de keten die status alsnog kan krijgen als de deal over de Belgische tak komende dagen toch rond komt.

Aandelenuitgifte

De discounter is ook in onderhandeling met partijen die in ruil voor aandelen extra geld in het bedrijf willen pompen. Dat zou moeten leiden tot een akkoord met alle schuldeisers en dat zou de keten kunnen redden, legt Van Oorschot uit. Maar volgens hem willen die nieuwe financiers alleen verder praten als Big Bazar een afkoelingsperiode krijgt.

Directeur Joost Konings van incassobureau Invorderingsbedrijf, die spreekt namens meerdere schuldeisers, denkt dat er geen redden meer aan is. Diverse schuldeisers willen volgens hem nu ook dat de keten failliet gaat. Vakbond CNV hoopt nog wel op het uitblijven van een bankroet, of anders op een doorstart waardoor het personeel niet massaal zijn baan verliest.