Clicky


NVWA legt fokker Franse bulldogs boete en dwangsom op

NVWA legt fokker Franse bulldogs boete en dwangsom op
14-09-2023 10:57 | Binnenland | auteur Redactie

UTRECHT - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legt een fokker van Franse bulldogs een boete op van 3000 euro. Tijdens een inspectie bleek dat de ouderdieren een abnormale ademhaling in rust en een te korte snuit hadden. Fokken met deze ouderdieren is niet toegestaan.

Om herhaling te voorkomen legt de NVWA naast de maximale boete ook een last onder dwangsom op. Elke keer dat deze fokker opnieuw een ongeschikt ouderdier inzet voor de fok krijgt hij een dwangsom van 1500 euro. De totale dwangsom kan oplopen tot 9000 euro.

Dieren met een te korte snuit en een afwijkende schedelvorm kunnen onder andere slecht ademhalen. Ze lijden daardoor onnodig. Door met deze dieren te fokken, worden de schadelijke kenmerken doorgeven aan de pups. Daarom is het verboden om te fokken met dieren die deze kenmerken hebben. De NVWA ziet erop toe dat fokkers zich aan dit verbod houden. Wanneer inspecteurs een overtreding constateren, legt de NVWA een boete op.

Deskundigen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben criteria opgesteld om kortsnuitige (brachycephale) honden te kunnen beoordelen op schadelijke uiterlijke kenmerken. Alleen wanneer een hond voldoet aan deze criteria mag met het dier gefokt worden.

Het is daarom belangrijk om vooraf advies van een dierenarts te vragen over fokken met honden met een korte snuit. De dierenarts zal de ouderdieren beoordelen aan de hand van de vastgestelde criteria.