Clicky


Bulgarije stopt verbod Oekraïens graan, Zelensky dankbaar

Bulgarije stopt verbod Oekraïens graan, Zelensky dankbaar
14-09-2023 13:47 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

SOFIA - Bulgarije gaat de import van Oekraïens graan na 15 september niet langer blokkeren. De blokkade werd door de Europese Unie in het leven geroepen om de agrarische markten van vijf Oost-Europese landen te beschermen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedankte de Bulgaarse parlementariërs die voor het opheffen van de blokkade hebben gestemd. "Bulgarije is een voorbeeld van echte solidariteit", zegt hij op X.

Zelensky laat zich met zijn bericht kritisch uit over Polen en Hongarije die al hebben gezegd de blokkade door te zetten, ook als Brussel besluit die niet te verlengen na 15 september. Polen en Hongarije zijn bezorgd dat de import van Oekraïens graan de eigen agrarische sector benadeeld.

Door de oorlog in Oekraïne is Kyiv afhankelijker geworden van transportroutes door Oost-Europese landen. Ook Slowakije en Roemenië maakten gebruik van de importbeperking. Roemenië heeft gezegd het besluit van Brussel af te wachten.

Het overgrote merendeel van het Bulgaarse parlement stemde tegen verlenging van het verbod op Oekraïens graan, volgens Bulgaars persbureau BTA uit solidariteit met Oekraïne en voor het bevorderen van de wereldwijde voedselzekerheid.