Clicky


's Werelds eenzaamste leeuw Ruben door Qatar Airways Cargo naar nieuwe plek gebracht

's Werelds eenzaamste leeuw Ruben door Qatar Airways Cargo naar nieuwe plek gebracht
14-09-2023 17:46 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

Na vijf jaar van isolatie in een verlaten Armeense dierentuin begon Ruben, bekend als 's werelds eenzaamste leeuw, aan een opmerkelijke reis van rehabilitatie in Free State, Zuid-Afrika, dankzij de gezamenlijke inspanningen van Animal Defenders International (ADI) en Qatar Airways Cargo.

De leeuw, die de naam Ruben kreeg, werd achtergelaten toen een privédierentuin in Armenië werd gesloten. Hij leed in een kleine betonnen cel zonder contact met andere leeuwen en zijn goede einde kwam in gevaar toen ADI geen geschikte vlucht voor hem kon vinden vanuit Armenië.

Qatar Airways Cargo organiseerde een reis van 8,368 kilometer voor de 15-jarige leeuw, waar hij nu zijn stem en zelfvertrouwen herontdekt terwijl hij door het ADI Wildlife Sanctuary zwerft. Ondanks de fysieke uitdagingen als gevolg van jarenlange gevangenschap, stralen Rubens veerkracht en vastberadenheid door, wat hoop geeft op zijn opmerkelijke herstel.

Elisabeth Oudkerk, SVP Cargo Sales & Network Planning bij Qatar Airways Cargo zei: "We zetten ons in voor het behoud van wilde dieren en bedreigde diersoorten, daarom lanceerden we ons WeQare Chapter 2 initiatief: 'Rewild the Planet' al in 2020. We hebben beloofd wilde dieren en bedreigde diersoorten kosteloos terug te brengen naar hun natuurlijke habitat en dat zullen we blijven doen."

"Toen ADI ons benaderde en het trieste verhaal van Ruben vertelde, wisten we meteen dat we hen moesten helpen. Er komt heel wat logistiek kijken bij het verplaatsen van dieren zoals Ruben; van de logistiek op de betrokken luchthavens, het proces voor het in- en uitladen van de dieren uit het vliegtuig, tot het zorgen voor de juiste kooien en het welzijn van de dieren. Het vergt veel inspanning van ons team om een dergelijk transport te organiseren, maar het is iets waar we collectief erg trots op zijn om deel van uit te maken, wetende dat we hebben geholpen iets terug te doen voor onze planeet."

Jan Creamer, voorzitter van Animals Defenders International, voegt hieraan toe: "Ruben zat echt in de problemen totdat Qatar Airways Cargo bijsprong. ADI financierde zijn verzorging in Armenië sinds december en toen we geen vluchten voor hem konden vinden, vreesden we dat hij daar vast zou komen te zitten. Toen kwam Qatar Airways Cargo met het 'WeQare'-initiatief en plaatste een groter vliegtuig met deuren die groot genoeg waren voor Rubens krat, op de geplande passagiersroute vanuit Yervan. We zijn Qatar Airways Cargo zo dankbaar voor al hun steun om Ruben naar Zuid-Afrika te krijgen. Ruben voor het eerst op gras zien lopen, de stemmen van zijn eigen soort horen, met de Afrikaanse zon op zijn rug, bracht ons allemaal tot tranen."

Het WeQare duurzaamheidsprogramma van Qatar Airways Cargo bestaat uit een reeks focushoofdstukken gebaseerd op vier kernpijlers: milieu, maatschappij, economie en cultuur en is een bewust streven naar een positievere impact op de sector en de wereld. Chapter 2 - Rewild the Planet moedigt het behoud van ecologisch evenwicht aan door gratis transport aan te bieden aan organisaties die betrokken zijn bij het terugbrengen van wilde dieren naar hun natuurlijke leefomgeving.