Clicky


Aardbeving met kracht van 2.0 bij Zandeweer in Noord-Groningen

Aardbeving met kracht van 2.0 bij Zandeweer in Noord-Groningen
15-09-2023 11:13 | Binnenland | auteur ANP

ZANDEWEER - [update 12:05 uur] Bij het Noord-Groningse dorp Zandeweer heeft vrijdagochtend een aardbeving plaatsgevonden. De beving die om 10:19 uur plaatsvond, had een kracht van 2.0, meldt het KNMI. Het epicentrum lag op 3 kilometer diepte.

Volgens het KNMI is de beving "geïnduceerd", wat betekent dat ze samenhangt met de gaswinning in de regio.

Een woordvoerder van de gemeente Het Hogeland, waar Zandeweer onder valt, zegt dat inwoners de beving gehoord en gevoeld hebben. Dat was ook het geval in het naburige dorp Kantens. Of mensen ook geschrokken zijn, weet hij niet. "Onze ervaring is wel dat zo'n beving wel weer verschillende emoties losmaakt bij mensen. En, elke beving is er een te veel."

Of er schade is aan huizen als gevolg van de beving is nog niet duidelijk. "Bij een beving adviseren wij mensen een rondje door het huis te gaan en eventuele schade te melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen." De gemeente is zowel in Zandeweer als Kantens bezig met versterkingen als gevolg van eerdere bevingen, zegt hij.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen had vrijdagochtend nog geen schademeldingen binnengekregen, zegt een woordvoerder. Later op de dag is daar meer over te zeggen.