Clicky


Eerdmans zet zich fel af tegen 'linkse nachtmerrie'

Eerdmans zet zich fel af tegen 'linkse nachtmerrie'
16-09-2023 19:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

AMERSFOORT - JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans heeft zich zaterdag flink afgezet tegen de "linkse nachtmerrie". Dat deed hij tijdens de algemene ledervergadering van de partij. De grote thema's bij de verkiezingen van 22 november zijn klimaat en migratie, betoogde hij. Te veel partijen bewegen zich naar het midden, waardoor het rechtse geluid lijkt te verdampen, vreest Eerdmans. JA21 wil een realistisch en haalbaar klimaatbeleid en een streng migratiebeleid, benadrukte hij.

"De Green Deal mag een Green Dream blijven", zei Eerdmans, refererend aan de klimaatplannen van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Timmermans voert nu de lijst van GroenLinks-PvdA aan.

Weinig hoop heeft Eerdmans op de BoerBurgerBeweging (BBB) en Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt als het gaat om een radicaal andere, rechtse koers voor Nederland, die JA21 voor ogen heeft. Beide partijen durven volgens hem niet te kiezen en maken een beweging naar het midden.

In een voor journalisten besloten deel van de ledenvergadering is de kandidatenlijst van JA21 ongewijzigd vastgesteld. Eerdmans is lijsttrekker en Annabel Nanniga staat op nummer twee. Ook het verkiezingsprogramma is door de leden in dat besloten deel met een wijziging vastgesteld. In het programma wordt opgenomen dat Lelystad Airport zo snel mogelijk moet worden geopend, zo is besloten.

Binnen een deel van de partij was eerder kritiek op de kandidatuur van Nanninga, omdat zij nu zowel de fractie in de Eerste Kamer als de fractie in de Amsterdamse gemeenteraad aanvoert. Als Nanninga wordt gekozen, verlaat Nanninga de senaat en de gemeenteraad. De partij staat in de zaterdag gepubliceerde peiling van I&O Research op één zetel.

Het was de afgelopen maanden onrustig in de partij. Teleurgestelde leden stuurden een boze brief naar het bestuur waarin zij hun beklag deden over het uitblijven van de eerder toegezegde beloofde democratisering binnen de partij. Recent stapten Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink over van JA21 naar BBB. Eerdmans zit nu als enig JA21-lid in de Kamer.

Maarten Goudzwaard, fractievoorzitter JA21 Fryslân, riep ontevreden leden op voortaan de telefoon te pakken en een bestuurslid of politicus te bellen als ze ergens gefrustreerd of boos over zijn. "Er is ruimte voor kritiek en er wordt naar je geluisterd. Onze partij wordt steeds democratischer", zei hij.

De partij lanceert op 13 oktober een jongerentak, JONG21, zo werd zaterdag bekendgemaakt.