Clicky


Taiwan telt 103 Chinese gevechtsvliegtuigen bij eiland

Taiwan telt 103 Chinese gevechtsvliegtuigen bij eiland
18-09-2023 14:35 | Buitenland | auteur ANP/AFP/BLOOMBERG

TAIPEI - Taiwan heeft in een etmaal 103 Chinese gevechtsvliegtuigen bij het eiland geteld. Taipei spreekt van het hoogste aantal in tijden, volgens persbureau Bloomberg in zeker drie jaar. Beijing heeft de toestellen mogelijk de lucht ingestuurd uit onvrede over een bezoek van Amerikaanse functionarissen aan Taiwan.

Er zijn bij Taiwan ook negen Chinese marineschepen gezien. Het Taiwanese ministerie van Defensie spreekt maandag van "ernstige uitdagingen voor de veiligheid in de Straat van Taiwan en de regio". Veertig vliegtuigen vlogen voorbij de mediaanlijn in de zeestraat tussen China en Taiwan. Deze lijn wordt beschouwd als de officieuze grens.

Als de "militaire intimidatie" aanhoudt, kan dat volgens het ministerie leiden tot een escalatie van de spanningen en een verslechtering van de regionale veiligheid. Taiwan wordt sinds 1949 onafhankelijk bestuurd, maar is volgens Beijing een afvallige provincie die zich op een dag weer bij de rest van het land zal voegen. De spanningen zijn in de afgelopen jaren flink toegenomen.

Omsingeling

Het Chinese ministerie van Defensie heeft niet gereageerd op aanwezigheid van de gevechtsvliegtuigen, maar een woordvoerder herhaalde wel het Chinese standpunt over Taiwan. "Wat ik zou willen vertellen is dat Taiwan deel uitmaakt van het Chinese grondgebied en dat de zogenaamde middenlijn niet bestaat", zei ze.

Taiwan wordt deze week bezocht door een Amerikaanse onderminister en een delegatie onder leiding van een Amerikaanse gouverneur. China reageerde vorig jaar woedend op een bliksembezoek van de toenmalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, door zijn grootste militaire oefeningen ooit bij Taiwan te houden. Een bezoek van Pelosi's opvolger Kevin McCarthy in april werd opgevolgd door driedaagse legeroefening waarbij China een omsingeling van Taiwan simuleerde.