Clicky


Zelensky aangekomen in VS voor VN-top en gesprek met Biden

Zelensky aangekomen in VS voor VN-top en gesprek met Biden
18-09-2023 23:58 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

NEW YORK - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in de Verenigde Staten voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, waar hij dinsdag een toespraak houdt. Hij heeft aan de zijlijn ontmoetingen met meerdere wereldleiders en na afloop van de top reist hij door naar Washington voor een gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden.

Het Witte Huis had al bevestigd dat Zelensky fysiek naar de VS zou komen en niet via een videoverbinding zou spreken. Volgens een woordvoerder spreekt hij ook enkele politieke leiders tijdens zijn bezoek aan Washington, zoals Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Volgens het Witte Huis kan Kyiv een dezer dagen ook een nieuw militair steunpakket verwachten.

Zelensky zal de komende dagen waarschijnlijk onder meer spreken met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De Oekraïense leider hoopt dat beide landen zich steviger zullen uitspreken tegen de Russische agressie in Oekraïne. Er staat ook een ontmoeting met VN-topman António Guterres op de planning.