Clicky


Libië wil journalisten weg uit door overstroming getroffen Derna

Libië wil journalisten weg uit door overstroming getroffen Derna
19-09-2023 12:40 | Buitenland | auteur ANP

DERNA - De Oost-Libische regering, waar de door overstroming getroffen stad Derna onder valt, roept journalisten op weg te gaan. Verslaggevers zouden het reddingswerk in de weg zitten.

"Het is een poging om betere omstandigheden te creëren waarin reddingsteams hun werk soepeler en effectiever kunnen uitvoeren", aldus een minister. "Het grote aantal journalisten is een belemmering geworden voor het werk van reddingsteams."

Derna kwam deels onder water te staan nadat twee dammen doorbraken door zware regenval als gevolg van storm Daniel. Hoeveel mensen zijn omgekomen, is niet bekend. Hoewel verschillende dodentallen worden genoemd, is het wel duidelijk dat het om duizenden sterfgevallen gaat. Journalisten uit verschillende landen, waaronder Nederland, doen ter plaatse verslag van de ramp.

Libië wordt sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 niet meer centraal bestuurd. Het land is vanwege een machtsstrijd verscheurd. Het westelijke deel wordt bestuurd door een internationaal erkende regering in Tripoli. In de oostelijke stad Tobruk zetelt een rivaliserende regering.