Clicky


De Rhenus Group neemt, in gedeeltes, Rietlanden Terminals BV over

De Rhenus Group neemt, in gedeeltes, Rietlanden Terminals BV over
19-09-2023 16:22 | Bedrijfsovernames en fusies | auteur Redactie

AMSTERDAM - De Rhenus Groep heeft een belang van 49,99 procent verworven in Rietlanden Terminals BV, die twee terminals exploiteert in de haven van Amsterdam. Rhenus heeft haar aandelenbelang overgenomen van de huidige eigenaar JERA Global Markets. Rhenus verwerft de resterende 50,01 procent in 2027. De Rhenus Groep versterkt door deze participatie haar Europese netwerk van havens en gaat de terminals herontwikkelen om een ​​toekomst zonder steenkool het hoofd te bieden.

Met haar belang van 49,99 procent in Rietlanden Terminals BV breidt Rhenus haar uitgebreide dienstenportfolio in Nederland verder uit met havenoverslag en opslag van bulkgoederen in de haven van Amsterdam. De vierde grootste zeehaven van Europa is een belangrijk logistiek knooppunt en biedt een centraal verbindingspunt met alle belangrijke Europese markten.

“We zijn verheugd Rietlanden Terminals te verwelkomen in ons toch al uitgebreide terminalnetwerk in Europa. De krachten bundelen met JERA Global Markets is een logische match, omdat we duidelijk dezelfde waarden delen”, zegt Michael Appelhans, algemeen directeur van Rhenus Ports. JERA Global Markets blijft tot 2027 de controlerende meerderheidsaandeelhouder van Rietlanden.

In 2017 maakte Haven Amsterdam haar duurzaamheidsstrategie bekend om in 2030 de kolenoverslag te beëindigen. Om de toekomst van de terminals op de lange termijn veilig te stellen, werkten JERA Global Markets en Rietlanden samen aan strategische opties voor verdere positionering. Centraal daarbij staat: het bedrijf moet aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen en de energietransitie van de haven.

“We hebben er vertrouwen in dat de Rhenus Groep goed gepositioneerd is om de waarde van Rietlanden Terminals te maximaliseren, vooral vanaf 2030 en daarna, wanneer de overslag van steenkool in de haven van Amsterdam niet meer toegestaan ​​zal zijn”, zegt Justin Rowland, Chief Executive Officer van JERA Global Markets. “JERA Global Markets blijft zich inzetten voor onze contracten met onze klanten in de ARA-regio en is gefocust op het blijven leveren van sterke waarde in ons zakelijke partnerschap.”

Met de toevoeging van Rietlanden in Amsterdam zal Rhenus in 2027 de capaciteit qua haventerminalgebied in Nederland verdubbelen en ook nieuwe collega’s verwelkomen, die uiteindelijk de belangrijkste troef voor het bedrijf vormen. “Deze investering zal een uitstekende kans zijn voor toekomstige groei van de haven van Amsterdam en om onze aanwezigheid in Nederland verder uit te breiden naast onze multifunctionele terminals in Rotterdam”, zegt Peter van der Steen, algemeen directeur van Rhenus Port Logistics in Nederland. Rietlanden exploiteert twee terminals gespecialiseerd in bulkgoederen zoals schroot en kolen, en biedt daarnaast aanvullende diensten aan, variërend van de binnenvaart tot de afhandeling van zeevracht.

De 6,5 hectare grote terminal in de Amerikahaven wordt samen met een jarenlange contractpartner gebruikt voor de overslag van schroot. De terminal in de Afrikahaven is gespecialiseerd in de overslag en menging van diverse soorten steenkool. Het terrein van 30 hectare heeft een opslagcapaciteit van circa 1,4 miljoen ton. De terminal beschikt tevens over spooremplacementen waar maar liefst zes treinen per dag kunnen worden geladen. “Wij gaan de terminal in de Afrikahaven ontwikkelen en ombouwen tot een multi-user terminal die zich richt op de op- en overslag van milieuvriendelijkere bulkgoederen”, zegt Peter van der Steen.