Clicky


Deel stakende vrachtwagenchauffeurs Duitse Gräfenhausen in hongerstaking gegaan

Deel stakende vrachtwagenchauffeurs Duitse Gräfenhausen in hongerstaking gegaan
19-09-2023 16:42 | Buitenland | auteur Redactie

GRÄFENHAUSEN - Een deel van de vrachtwagenchauffeurs die al twee maanden bij het tankstation Gräfenhausen aan de Duitse A5 staan ​​te wachten, is dinsdag in hongerstaking gegaan. De onderhandelaar van de vrachtwagenchauffeurs, de Nederlandse vakbondsman Edwin Atema, vertelde een Duitse krant dat de mannen uit Georgië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Oekraïne zich in een “wanhopige situatie” bevinden. Zij wachten immers al weken op de geldbedragen waar zij en hun gezinnen van afhankelijk zijn, zoals bijvoorbeeld voor belangrijke medicijnen.

Atema heeft ernstige aantijgingen geuit tegen politici en tegen Duitse bedrijven die indirect verbonden zijn met de Poolse Mazur Group, waarvoor de chauffeurs officieel aan het werk waren. “Als hier in Gräfenhausen mensen sterven als gevolg van de hongerstaking, dan is dat niet alleen de schuld van Mazur”, aldus Atema.

De vakbondsman gaf toe dat de chauffeurs veel aandacht hebben gekregen voor hun staking en hun situatie, bijvoorbeeld uit de gelederen van het Europees Parlement, van Duitse politici, maar ook van bedrijven. Er is echter nog steeds geen oplossing die de chauffeurs helpt.

“Het is schokkend dat een hongerstaking in het midden van Duitsland nodig is om de situatie van de chauffeurs te veranderen”, aldus Atema. Momenteel wachten er 80 chauffeurs op de rustplaats in Gräfenhausen, van wie er ongeveer twintig dinsdagmiddag hebben laten weten mee te willen doen aan de hongerstaking. “Anders weten de chauffeurs niet wat ze anders moeten doen.”

Volgens de stakers zijn hun klanten, bedrijven die eigendom zijn van de Poolse expediteur Lukasz Mazur, hen in totaal zo'n 500.000 euro schuldig. Mazur zelf heeft de beschuldigingen afgewezen en beschuldigde de chauffeurs van chantage.

Toen bijna een dozijn Georgische chauffeurs half juli naar Gräfenhausen reden, de parkeerplaats die in het voorjaar beroemd was geworden door een zes weken durende staking van zo'n zestig chauffeurs, hadden ze aanvankelijk gehoopt op een spoedig einde. In het begin was ondernemer Mazur bereid om te praten, en er kwam ook geld op tafel. De eerste vrachtwagenchauffeurs verlieten Gräfenhausen al na een paar dagen. Maar de parkeerplaats vulde zich al snel met meer chauffeurs die hoopten ook hier hun eisen te kunnen laten gelden. Soms waren er zo'n 130 chauffeurs en was de aanvankelijk gebleken betalingsbereidheid van de ondernemer al snel niet meer merkbaar.

Het Openbaar Ministerie van Darmstadt doet onderzoek naar zowel het bedrijf als de chauffeurs vanwege wederzijdse klachten.