Clicky


CNN: Oekraïne waarschijnlijk achter aanvallen op RSF in Soedan

CNN: Oekraïne waarschijnlijk achter aanvallen op RSF in Soedan
19-09-2023 23:54 | Buitenland | auteur ANP

KHARTOEM - De Oekraïense veiligheidsdiensten waren waarschijnlijk verantwoordelijk voor een reeks droneaanvallen en een grondoperatie tegen de Rapid Support Forces (RSF) in Soedan. Dat zegt een Oekraïense militaire bron tegen de Amerikaanse zender CNN. De RSF zou namelijk banden hebben met en steun krijgen van de Russische paramilitaire Wagner Groep.

Het zou gaan om een aanval op 8 september in de Soedanese hoofdstad Khartoem, waar sinds april gevochten wordt tussen de RSF en de krijgsmacht. Twee dagen eerder leverde Wagner een grote lading wapens aan de RSF.

Volgens CNN zijn bij de aanvallen in elk geval drones gebruikt die Oekraïne ook gebruikt en is op een van de toestellen Oekraïense tekst aangetroffen. Experts zouden bevestigen dat deze drones nog nooit waren gebruikt in Afrika.

Als Kyiv inderdaad achter de aanval zit zou dat betekenen dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook ver buiten de landsgrenzen gevolgen heeft. Tot nu waren er wel aanvallen geweest op Russisch grondgebied, maar niet in andere landen.

Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de beweringen van CNN.