Clicky


Supportersvereniging Ajax eist snel duidelijkheid rond Mislintat

Supportersvereniging Ajax eist snel duidelijkheid rond Mislintat
20-09-2023 10:37 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - De Supportersvereniging Ajax eist dat er snel duidelijkheid komt of de in opspraak geraakte technisch directeur Sven Mislintat van de Amsterdamse club zuiver heeft gehandeld bij de transfer van de Kroaat Borna Sosa. "Ajax lijdt reputatieschade. Dit mag niet lang boven de markt hangen", aldus directeur-bestuurder Fabian Nagtzaam van de onafhankelijke supportersvereniging.

Nagtzaam wil benadrukken dat de supportersvereniging eerst het onderzoek afwacht dat Ajax dinsdag instelde naar de handelwijze van Mislintat. "Mocht daaruit blijken dat er daadwerkelijke sprake is van malversaties van Mislintat dan rest één conclusie: opstappen. En dat moet dan ook gelden voor de Raad van Commissarissen die hem heeft aangesteld", zegt Nagtzaam. "We mogen verwachten dat er capabele mensen aan de top van Ajax werken die zich onafhankelijk inzetten voor de club. En we verwachten dat de RvC deze mensen tot op het bot screent."

De directeur-bestuurder van Supportersvereniging Ajax staat op het standpunt dat mensen die aan de top van een voetbalclub werken geen aandelen moeten bezitten van een voetbalgerelateerd bedrijf. "Dat wekt al snel een zweem van belangenverstrengeling en dat moet je niet willen", stelt Nagtzaam.

De NOS onthulde dinsdag dat Mislintat (50) vorige maand linksback Borna Sosa heeft gekocht via een zaakwaarnemerskantoor dat aandelen bezit in een privébedrijf van de Duitse technisch directeur. Mislintat is met 35 procent de grootste aandeelhouder van het bedrijf Matchmetrics, een commercieel datasysteem voor het scouten van voetballers. Het zaakwaarnemerskantoor AKA Global heeft 3 procent van de aandelen in handen. Op de slotdag van de transfermarkt kocht Ajax, via AKA Global, Sosa voor 8 miljoen euro van Vfb Stuttgart.