Clicky


Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef

Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef
22-09-2023 09:15 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG/AFP

PERTH - Stakende werknemers bij twee fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië pakken hun werk weer op, kondigen vakbonden vrijdag aan. De werkonderbreking begon zo'n twee weken geleden om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De staking en een stakingsdreiging zorgden afgelopen weken voor hogere gasprijzen.

"Het oplossen van de stakingen zal helpen om de markt te kalmeren", zegt analist Abhishek Rohatgi van onderzoeksbureau BloombergNEF. Vrijdag daalde de prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs met 3,2 procent naar 37,87 euro per megawattuur. Dat komt ook doordat Noorwegen, de grootste exporteur van Europa, de productie weer opvoert. Het land exporteerde tijdelijk minder gas vanwege onderhoud aan sommige gasvelden.

De gasprijzen waren donderdag al gedaald door de hoop dat de staking nog deze week zouden eindigen. De twee fabrieken waar werknemers stopten met werken, zijn samen goed voor ongeveer 7 procent van het wereldwijde aanbod van lng. Australië is een van de grootste productielanden en levert niet aan Europa, maar het krappere aanbod van lng zorgde wel voor meer concurrentie op de gasmarkt.

De vakbonden en werkgever Chevron zijn het eens geworden over onder meer een loonsverhoging en een betere baangarantie. Volgens een van die vakbonden zullen leden snel weer aan het werk gaan.