Clicky


Brandweer nog hele dag druk met brand afvalverwerker Rotterdam

Brandweer nog hele dag druk met brand afvalverwerker Rotterdam
22-09-2023 09:25 | Brand | auteur ANP

ROTTERDAM - De brandweer verwacht zeker nog de rest van de dag bezig te zijn met de brand die donderdagochtend in een loods van een afvalverwerker in Rotterdam uitbrak. "We proberen te voorkomen dat het meerdere dagen gaat duren, maar we schatten in dat we nog geruime tijd bezig zijn, zeker omdat we deze brand helemaal uit willen hebben. We willen niet iedere keer er weer voor moeten terugkomen", zegt een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend.

De brand brak donderdag rond 07.30 uur uit in de loods van AVR Afvalverwerking aan de Professor Gerbrandyweg in de Botlek. Het personeel dat nog in het pand aan het werk was, kon op tijd wegkomen en er zijn geen gewonden gevallen. De brandweer meldde donderdag rond 16.15 uur nog dat de brand onder controle was. In de loop van de avond laaide het vuur echter weer op.

De woordvoerder van de brandweer vertelt dat het gaat om een groot complex. De brand woedt bij het gedeelte waar het afval normaal gesproken wordt verbrand. Het vuur heeft zich verspreid over meerdere panden van het complex. De woordvoerder spreekt van aan elkaar geschakelde onderdelen van het gebouw.

De zegsman noemt de brand "een beetje een uitdaging". Het grootste probleem is nu de brandhaard bereiken en daar kunnen blussen, aldus de woordvoerder. "Er is geen opening waardoor we naar binnen kunnen spuiten." Eerder al had de brandweer aangegeven dat het te gevaarlijk is om binnen te werken, en dat de brandweer zich daarom heeft teruggetrokken.

Met behulp van een waterkanon is water op het dak gespoten, in de hoop dat het dak zou bezwijken, maar dat is mislukt. Met een kraan wil de brandweer proberen nu openingen aan een zijkant maken, zodat daar gericht kan worden geblust. Daarnaast is een waterscherm gemaakt, zodat de brand zich niet verder kan verspreiden.

In de regio Vlaardingen en Maassluis kunnen mensen last hebben van rook- en stankoverlast. Metingen hebben uitgewezen dat in de rook geen andere gevaarlijke stoffen zitten dan die altijd worden aangetroffen in rook, aldus de woordvoerder. Maar rook is altijd schadelijk, geeft hij aan. Daarom worden mensen die er last van hebben opgeroepen uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten.