Clicky


Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan

Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan
22-09-2023 11:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

HANGZHOU - De Syrische president Bashar al-Assad heeft in China een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Xi Jinping. Assad hoopte in zijn eerste bezoek in bijna twintig jaar de banden aan te halen met Beijing en lijkt succes te hebben. Xi kondigde na het gesprek een nieuwe "strategische samenwerking" aan.

De Chinese president spreekt van een "belangrijke mijlpaal" in de geschiedenis van de betrekkingen tussen beide landen. Xi en Assad spraken elkaar in Hangzhou, een miljoenenstad ten zuidwesten van Shanghai waar de Syrische president zaterdag ook de opening van de Aziatische Spelen bijwoont.

Assad komt eigenlijk sinds de burgeroorlog van 2011 nauwelijks zijn land uit, maar maakt voor China nu een uitzondering. Hij bezocht sinds de start van de oorlog slechts vijf landen: Rusland, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en in mei nog Saudi-Arabië.

Door het jarenlange conflict hebben veel steden en infrastructuur in Syrië grote schade opgelopen en Assad heeft geld nodig om het herstel te kunnen betalen. Xi zou juist de Chinese aanwezigheid in het Midden-Oosten willen uitbreiden en mogelijk kan de relatie met Syrië daar een rol in spelen.