Clicky


KLM: belasting voor overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

KLM: belasting voor overstappende passagiers Schiphol zorgelijk
22-09-2023 16:56 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

SCHIPHOL - [update 18:55 uur] KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

KLM zegt echter dat dit een nadelig effect zal hebben op de vliegverbindingen vanaf Schiphol waardoor reizigers vanuit Nederland mogelijk niet meer rechtstreeks naar bepaalde bestemmingen kunnen vliegen. Daardoor zouden reizigers kunnen kiezen voor andere luchthavens, wat dus grote gevolgen heeft voor KLM omdat veel omzet verloren gaat.

KLM zegt dat Nederland het enige land ter wereld zou worden dat een dergelijke overstapbelasting heeft. De maatschappij moet het voor een belangrijk deel hebben van reizigers die op Schiphol van een Europese vlucht overstappen op een intercontinentale vlucht. KLM stelt dat zes van de tien passagiers van de maatschappij overstappen op Schiphol.

"Het spreekt voor zich dat KLM niet zomaar een voorstel kan accepteren dat zulke immense gevolgen zal hebben voor ons als bedrijf en voor Nederland als geheel", aldus een verklaring. Zo gaan de ticketprijzen vanaf januari "al flink de hoogte in" met 80 tot 100 euro door een verhoging van de CO2-belasting en klimaatmaatregelen. "Hiermee stapel je dus belasting op belasting en jaag je passagiers weg naar luchthavens in het buitenland", zegt de maatschappij.

Een woordvoerder van Schiphol zei dat de luchthaven als belangrijk luchtverkeersknooppunt van grote waarde is voor de Nederlandse economie. Door de belasting op overstappende passagiers kan de Nederlandse concurrentiepositie ernstig ondermijnd worden, aldus Schiphol.

In de motie is ook een belasting op privévliegtuigen meegenomen. Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.