Clicky


Van der Vaart: Van Gaal ideale man om Ajax te redden

Van der Vaart: Van Gaal ideale man om Ajax te redden
25-09-2023 00:04 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - Rafael van der Vaart ziet Louis van Gaal als ideale man om Ajax uit een crisis te loodsen. De oud-voetballer sprak zondag met de voormalig bondscoach van Oranje. "Zijn hart huilt, zoals hij vanmiddag heeft gezegd", zei Van der Vaart bij het programma Studio voetbal van de NOS. "Maar zijn gezondheid laat het niet toe om een fulltime job te hebben. Dus in principe is dat een nee. Maar hij kan zeer zeker advies geven. Hij heeft verstand van voetbal. In mijn ogen is hij op dit moment de ideale man om Ajax te redden."

Bij Van Gaal werd in 2020 een agressieve vorm van prostaatkanker geconstateerd. Toch was hij eind vorig jaar bondscoach van Oranje op het WK in Qatar. Hij is onlangs opnieuw geopereerd. Van Gaal bekeek zondag het duel tussen Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA. Dat duel werd na een klein uur gestaakt bij een voorsprong van 0-3 voor de Rotterdammers nadat er herhaaldelijk vuurwerk op het veld was gegooid. Daarna bestormden hooligans van Ajax de hoofdingang en vochten ze met de mobiele eenheid.

Ajax heeft directeur voetbalzaken Sven Mislintat na het gestaakte duel met Feyenoord per direct ontslagen. De Duitser raakte afgelopen week al in opspraak omdat hij zaken heeft gedaan met een spelersmakelaarskantoor dat aandelen heeft in een bedrijf waarvan hij zelf ook aandeelhouder is. Hij haalde afgelopen zomer twaalf nieuwe spelers naar Amsterdam, voor een totaalbedrag van ruim 110 miljoen euro. De meeste aanwinsten hebben hun transfersom nog niet kunnen waarmaken.

"Als je na drie of vier spelers twijfelt, dan moet je zeggen: nu ben je klaar", zei Van der Vaart. "Niet pas na twaalf, dat is wel heel veel. Het is prima dat hij nu weg is, maar er zijn er ook een paar die niet zijn opgestaan op een moment dat het nodig was voor Ajax", doelde hij op de raad van commissarissen. "We zien allemaal dat dat weggegooid geld is. Toen hij naar Ajax ging, zeiden mijn contacten in Duitsland: dit kan niet kloppen. Dan geef je zo'n man de kans, maar toen kwam hij met spelers dat je denkt: wat is dit? En dan ook nog zulke bedragen uitgeven."