Clicky


Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie
26-09-2023 00:16 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR/DPA

STEPANAKERT - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

"Er zijn doden en gewonden als gevolg van een explosie bij een brandstofopslag nabij de weg tussen Stepanakart en Askeran", zei het separatistische ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring. Het kantoor van de mensenrechtenombudsman Gegham Stepanyan van het separatistische bestuur zei maandagavond dat er minstens tweehonderd gewonden zijn gevallen, van wie de meesten er slecht aan toe zouden zijn. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de ontploffing is.

Op sociale media gaan beelden rond waarop grote vlammen te zien zijn. Volgens politica Metakse Akopjan kwam de ontploffing op het moment dat veel mensen in de rij stonden voor benzine omdat ze naar Armenië wilden vluchten uit angst voor de Azerbeidzjanen.

Etnische Armeniërs

Hulpdiensten zouden ter plaatse zijn, maar de mensenrechtenombudsman zegt op X (voorheen Twitter) dat "de medische capaciteit van Nagorno-Karabach niet voldoende is om mensenlevens te redden". Het bureau doet een beroep op de internationale gemeenschap om gewonden over te laten vliegen voor behandeling.

Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan, maar wordt vooral bewoond door etnische Armeniërs en kende een betrekkelijk autonoom bestuur. Azerbeidzjaanse strijdkrachten vielen de enclave vorige week aan in een operatie tegen de Armeense separatisten. Na een dag werd een wapenstilstand vastgelegd. Duizenden zijn sindsdien uit de enclave gevlucht naar Armenië. Het separatistische bestuur bereidt zich voor op een machtsoverdracht aan Azerbeidzjan.