Clicky


Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens

Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens
26-09-2023 11:46 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WARSCHAU - De raket die vorig jaar een Pools dorp raakte met twee doden tot gevolg, was Oekraïens. Dat is volgens de Poolse krant Rzeczpospolita bevestigd door experts in Polen. Oekraïne heeft tot dusver ontkend dat een van zijn raketten in de NAVO-lidstaat is neergekomen.

De raket raakte op 15 november een graanbedrijf in Przewodow, dicht bij de grens met Oekraïne. Kyiv zei al snel dat Rusland schuldig was, maar dat land ontkende. Onder meer de NAVO, de Verenigde Staten en andere bondgenoten van Oekraïne verklaarden kort na de inslag dat het waarschijnlijk om Oekraïens luchtafweergeschut ging.

Volgens de Poolse krant, die zich baseert op bronnen die op de hoogte zijn van het deskundigenonderzoek, was het een luchtverdedigingsraket van het type S-300 5-W-55. Deze zou vanuit Oekraïne zijn gelanceerd. De raket heeft een bereik van 75 tot 90 kilometer en op het moment van de inslag was Rusland gezien zijn posities in Oekraïne niet in staat Przewodow ermee te raken, aldus een bron van Rzeczpospolita.

De krant meldt verder dat de Poolse aanklagers de informatie van deskundigen hebben ontvangen, maar de inhoud niet zullen delen omdat deze vertrouwelijk is.