Clicky


Hoger beroep in zaak over pakketbezorger die in Wijchen een man doodreed moet over

Hoger beroep in zaak over pakketbezorger die in Wijchen een man doodreed moet over
26-09-2023 13:51 | Ongevallen | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - [update 13:55 uur] De Hoge Raad in Den Haag heeft op 26 september 2023 de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vernietigd. Door een fout van het hof moet het proces over. De pleitnota in de strafzaak van de pakketbezorger, die een man heeft doodgereden, is zoekgeraakt na afloop van het proces in hoger beroep.

Doodslag

De destijds 18-jarige verdachte is op 5 juli 2022 veroordeeld voor het doodrijden van een man van 42 jaar. Dat gebeurde op 24 november 2020 in Wijchen. De verdachte was door het slachtoffer aangesproken op zijn rijgedrag. Hij reed vervolgens met zijn bestelwagen in op het slachtoffer. Het slachtoffer werd drie keer overreden. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Arnhem, legde hem voor doodslag een gevangenisstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging op. De verdachte was het oneens met de uitspraak en ging in cassatie bij de Hoge Raad.

Pleitnota

Om naar de zaak te kunnen kijken, moet de Hoge Raad in beginsel beschikken over alle processtukken. Maar de pleitnota van de advocaat van de verdachte ontbrak in het dossier dat door het hof was aangeleverd. De advocaat overhandigde bij de zitting van het hof op 7 juni 2022 een fysiek exemplaar van zijn pleitnota. Daarna is het gerechtshof deze kwijtgeraakt.

De pleitnota mag tijdens de cassatieprocedure niet meer bij de advocaat worden opgevraagd; het moet gaan om het stuk dat op de zitting is uitgedeeld. De Hoge Raad kan anders niet nagaan of de verweren uit de pleitnota ook echt ter zitting gevoerd zijn.

Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch gaat de zaak opnieuw behandelen. 

Excuses

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is zich zeer bewust van de gemaakte fout en wat deze fout betekent voor de nabestaanden en procesdeelnemers. De procedure gaat langer duren en het brengt opnieuw veel onzekerheid mee. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden biedt hiervoor excuses aan.