Clicky


Gerardo Cabanillas vrijgelaten die 28 jaar lang onschuldig gevangen zat in VS

Gerardo Cabanillas vrijgelaten die 28 jaar lang onschuldig gevangen zat in VS
27-09-2023 10:07 | Buitenland | auteur ANP/DPA

LOS ANGELES - In de Verenigde Staten is een man vrijgelaten na 28 jaar lang onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten. Gerardo Cabanillas werd op 18-jarige leeftijd verdacht van verkrachting. Hij verklaarde dat hij onschuldig was, maar bekende de hem ten laste gelegde feiten toch toen de politie hem vertelde dat hij dan onder voorwaarden vrijgelaten zou worden. Hij werd echter op basis van zijn bekentenis tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Cabanillas was in 1995 betrokken geweest bij een overval in Los Angeles, waarvoor hij was opgepakt. In dezelfde omgeving was die avond een jonge vrouw aangerand. Cabanillas' uiterlijk kwam overeen met de beschrijving die het slachtoffer van de verkrachting had gegeven. De politie ging er daarom vanuit dat er een verband was tussen beide misdrijven. Ten onrechte, zoals vele jaren later zou blijken.

Door DNA-onderzoek kon decennia later niet alleen de onschuld van Cabanillas worden vastgesteld, maar kwam men ook een andere verdachte op het spoor, die reeds in de gevangenis zat op verdenking van moord en seksuele misdrijven. DNA-materiaal wees uit dat hij de verkrachting had begaan waarvoor Cabanillas was veroordeeld.

Iets vergelijkbaars gebeurde eerder deze maand met een man die in Westchester County, nabij New York, een gevangenisstraf van 7,5 jaar had uitgezeten voor een verkrachting die hij niet had begaan. Hij werd alleen pas bijna vijftig jaar later onschuldig verklaard dankzij nieuw DNA-bewijs. Ook in zijn geval werd de werkelijke dader gevonden met behulp van DNA-materiaal.

Volgens de National Registry of Exonerations zijn sinds 1989 in de VS bijna zeshonderd ten onrechte veroordeelde mensen vrijgesproken op basis van nieuwe DNA-testen. Onder hen waren 35 mensen die in afwachting waren van hun executie.