Clicky


Omgeving Johan Cruijff ArenA aangewezen als veiligheidsrisicogebied

Omgeving Johan Cruijff ArenA aangewezen als veiligheidsrisicogebied
27-09-2023 12:13 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het gebied rond de Johan Cruijff ArenA is woensdag vanaf 12.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het gebied kan preventief worden gefouilleerd en gecontroleerd op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk of wapens. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft dat besloten in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

Ajax speelt vanaf 14.00 uur zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Feyenoord uit. De zogenoemde driehoek houdt rekening met groepen supporters die naar de ArenA gaan, waarbij de kans bestaat op ordeverstoringen. "De driehoek acht het aannemelijk dat er vanmiddag opnieuw ongeregeldheden ontstaan", aldus de gemeente. "De aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied draagt bij aan een veilig verloop van deze inhaalwedstrijd."

Fans van de F-Side gooiden zondag herhaaldelijk vuurwerk op het veld, waardoor het duel met Feyenoord werd gestaakt. Vervolgens bestormden ze het hoofdgebouw en bekogelden ze de Mobiele Eenheid met stenen. Politieagenten en beveiligingsmedewerkers raakten daarbij gewond. Er moest traangas ingezet worden om de openbare orde te herstellen.

Dinsdagavond riepen supporters van de harde kern van Ajax op om woensdag om 13.00 uur bij de Johan Cruijff ArenA te verzamelen, terwijl er geen publiek welkom is bij de inhaalwedstrijd. In een bericht op sociale media zei de F-Side dat "de eerste stap afgelopen zondag is gezet", doelend op het ontslag van directeur voetbalzaken Sven Mislintat. "En we gaan door in onwillekeurige volgorde."