Clicky


Separatisten Nagorno-Karabach heffen eigen republiek op

Separatisten Nagorno-Karabach heffen eigen republiek op
28-09-2023 09:51 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

JEREVAN - [update 10:45 uur] Het separatistische bestuur in Nagorno-Karabach heft de eigen republiek op na de recente militaire inval door Azerbeidzjan. De president van de zogenoemde Republiek Artsach tekende een decreet met de opdracht alle plaatselijke overheidsinstellingen te ontbinden op 1 januari 2024. Op die dag moet ook een einde komen aan de separatistische staat, die internationaal niet werd erkend.

In het decreet van president Samvel Shahramanyan staat dat inwoners zelf moeten beslissen of ze in Nagorno-Karabach willen blijven. Azerbeidzjan zou garanderen dat iedereen mag vertrekken. De separatistische republiek wordt volgens Shahramanyan opgeheven om de veiligheid te beschermen van de inwoners van het gebied.

Over de status van Nagorno-Karabach bestond decennia onenigheid. Het gebied hoort formeel bij Azerbeidzjan, maar feitelijk had de grotendeels Armeense bevolking het voor het zeggen in de enclave. Dat leidde tot meerdere bloedige conflicten. Een bliksemaanval door Azerbeidzjan luidde deze maand uiteindelijk het einde in van het separatistische zelfbestuur in het gebied.

Vertrek

Die inval leidde ook tot een uittocht van etnische Armeniërs uit Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan zegt het gebied vreedzaam te willen integreren, maar daar hebben veel inwoners geen vertrouwen in. Armenië maakte bekend dat meer dan 65.000 van de naar schatting 120.000 etnische Armeniërs zijn vertrokken uit de enclave. Zij trekken over een bergweg naar Armenië.

Niet alle Armeniërs kunnen de enclave zomaar verlaten. De autoriteiten in Azerbeidzjan maakten donderdag bekend dat strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld tegen Ruben Vardanyan, een steenrijke voormalige regeringschef van Nagorno-Karabach. Hij was een dag eerder aangehouden en wordt beschuldigd van het financieren van terrorisme en het illegaal oversteken van de grens.

De ontwikkelingen worden in Armenië met groeiende bezorgdheid gevolgd. De Armeense premier Nikol Pashinyan voorspelde dat alle Armeniërs binnen enkele dagen zijn vertrokken uit Nagorno-Karabach. "Dit is een voorbeeld van de etnische zuiveringen waar we de internationale gemeenschap lange tijd voor hebben gewaarschuwd."