Clicky


Cure Afvalbeheer zet in op elektrische DAF's

Cure Afvalbeheer zet in op elektrische DAF's
28-09-2023 11:21 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

EINDHOVEN - Emissievrije vuilniswagens hebben hoge prioriteit bij Cure Afvalbeheer. Onlangs is het eerste exemplaar op basis van een DAF FAN CF Electric met VDK-achterlader afgeleverd. Voor het einde van dit jaar volgen nog eens vijf batterij-elektrische inzamelvoertuigen. In totaal omvat de order zes achterladers, zeven zijladers en een wagen voor het wassen van boven- en ondergrondse vuilcontainers. Truckland Eindhoven draagt zorg voor de levering.

Cure Afvalbeheer is een samenwerkingsverband van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. Zo’n 110 medewerkers zijn dagelijks in de weer om van ruim 147.500 huishoudens het afval in te zamelen. “Duurzaamheid staat voorop. We hebben momenteel 43 inzamelvoertuigen in gebruik. In 2030 streven we naar een volledig elektrisch wagenpark”, vertelt Patrick Buuts, materieel beheerder Cure.

Ideale plaatsing van batterijen

Bij de aanbesteding bleek dat DAF toentertijd als enige af-fabriek de plaatsing van de batterijen kon aanpassen voor zijladers. Patrick Buuts: “Het batterijpakket is van de rechterkant naar een plek achter de cabine verplaatst, zodat er ruimte is voor het beladingssysteem. De CF Electric bleek bovendien leverbaar met een 10-tons vooras zodat we ook zoveel mogelijk laadcapaciteit hebben. DAF kwam kortom bij de aanbesteding als geschikte partner naar voren.”

Volledig ophaaldag zonder tussentijds bijladen

De ervaringen met de elektrische DAF CF Electric zijn positief. Cure Afvalbeheer kan met de DAF CF Electric met achterlader een volledige ophaaldag van 8 uur voort zonder tussentijds bijladen. In de praktijk blijkt dan nog tussen de 40 en 50 procent batterijcapaciteit over. Voldoende om ook ’s avonds gedurende nog enkele uren ophaalrondes doen.

“De actieradius is dus ruimschoots voldoende", stelt Patrick Buuts. “De zijladers hebben iets meer energie nodig. Rond het middaguur resteert bij deze voertuigen zo’n 50 procent accucapaciteit. Met een half uurtje (snel)laden brengen we die op 70 procent voor de middagronde.”

Cure Afvalbeheer maakt gebruik van een laadplein dat in samenwerking met het bedrijf Heliox is gerealiseerd. Daar staan zes laders van 360 kW en elf laders van 180 kW. Er zijn voldoende laadpunten om alle elektrische DAF’s op tijd en volgens planning te kunnen opladen.

Bijzonder stille aandrijving

De DAF inzamelvoertuigen zijn buitengewoon stil. De DAF CF Electric heeft niet alleen een stille aandrijving, ook de opbouw is stil. De containerarmen en persinstallatie van de achterladers en het laadmechanisme van de zijladers worden aangedreven door een aparte elektromotor, dus niet door de elektromotor voor het rijden. Patrkick Buuts: “In zijn geheel zijn de voertuigen dus geluidsarm en dat is plezierig voor de chauffeurs en de wijkbewoners.”