Clicky


Jamel L.: slachtoffer steekpartij supermarkt Den Haag op verkeerde plek

Jamel L.: slachtoffer steekpartij supermarkt Den Haag op verkeerde plek
28-09-2023 14:18 | Misdaad | auteur ANP

DEN HAAG - Jamel L. (56), de man die heeft bekend een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in Den Haag te hebben doodgestoken, wilde "wraak nemen" voor eerdere incidenten in andere filialen van de supermarkt. Dit schetste hij bij de eerste niet-inhoudelijke zitting van de zaak tegen hem bij de rechtbank in Den Haag. Het is onduidelijk om wat voor incidenten het ging.

Het slachtoffer was op het "verkeerde moment op de verkeerde plek", aldus L. Die bewuste 20 juni kwam L. naar de supermarkt aan de Turfmarkt om een blikje sinas te kopen. Eenmaal daar vroeg hij waar hij in de winkel een mes kon vinden, waarna hij met dat mes het 36-jarige slachtoffer aanviel. Uitgerukte hulpdiensten konden niks meer voor haar betekenen, de vrouw werd aangetroffen met het mes nog in haar hart. L. kon snel na de steekpartij worden aangehouden doordat de filiaalmanager achter hem aan was gegaan.

De verdachte wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor onderzoek naar zijn psyche. De man werd op Curaçao al als een ernstig gevaar gezien. Hij kreeg in 2018 tbs opgelegd in een strafzaak, maar op het eiland waren er amper behandelmogelijkheden. Nederland wilde zijn behandeling niet overnemen, mede "in verband met de daaraan verbonden kosten", zo bleek eerder al uit stukken van de rechtbank op Curaçao waar het ANP over beschikt.

Zijn problematiek werd door een arts op het eiland omschreven als een schizo-affectieve stoornis, paranoïde- en grootheidswanen, een gebrekkige impulsbeheersing en dreigend en agressief gedrag.

Op enig moment is L., die al eerder in Nederland verbleef en daar in aanraking met justitie kwam, weer naar Nederland gekomen. Sinds september van vorig jaar werd hij in verschillende regio's opgepakt.

Op 9 juni werd hij door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor bedreiging. Het OM had in die zaak verzocht dat hij opgenomen zou worden in het PBC, maar dat verzoek wees de rechtbank af. Hij kreeg uiteindelijk een straf die gelijkstond aan zijn voorarrest en hoefde dus niet weer de cel in. Een woordvoerder van de rechtbank meldde na de fatale steekpartij in de Albert Heijn dat de rechters in de bedreigingszaak niet op de hoogte waren van de tbs die de man op Curaçao opgelegd kreeg.

De volgende zitting in de zaak vindt plaats op 21 december, dat gaat wederom om een niet-inhoudelijke zitting.