Clicky


Druk op BBB-gedeputeerde in Flevoland om snel op te stappen

Druk op BBB-gedeputeerde in Flevoland om snel op te stappen
29-09-2023 10:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

LELYSTAD - De positie van BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland staat zwaar onder druk. Oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland trok deze week tijdens een vergadering van de Provinciale Staten op het laatste moment een motie van wantrouwen tegen Van den Berg in. Fractievoorzitter Wout Jansen van die partij deed dit nadat hij naar eigen zeggen van BBB-leider Anja Keuter de belofte had gekregen dat de partij met Van den Berg zou gaan praten over een vertrek.

"We kunnen het via de politieke weg oplossen, maar ik heb besloten om op een menselijke manier te handelen", zegt Jansen. "De fractievoorzitter van de BBB heeft me beloofd dat zij het zelf gaan oplossen. We laten de motie van wantrouwen op de plank liggen, voor het geval er niets gebeurt."

Keuter laat in een schriftelijke reactie weten inmiddels met Van den Berg te hebben gesproken. "Jurie en ik kennen elkaar al meer dan tien jaar. Ik had en heb nog steeds vertrouwen in hem. We hebben wel een gesprek met elkaar gehad, waarin ik heb aangegeven dat als persoonlijke omstandigheden hem doen besluiten terug te treden, ik dat respecteer. De beslissing ligt echter bij hem."

Van den Berg heeft als gedeputeerde onder meer infrastructuur, kunst & cultuur, milieu en Europa in zijn portefeuille zitten. Sterk Lokaal Flevoland is het vertrouwen in de BBB-gedeputeerde uit Urk kwijt omdat hij volgens Jansen "de bestuurlijke procedures niet kent", dossierkennis mist en tijdens commissievergaderingen met zijn uitspraken voor verwarring zorgde. Omroep Flevoland meldt dat die mening wordt gedeeld door andere fracties in de Staten.

De BBB-politicus zit al sinds vorige week ziek thuis, aldus zijn woordvoerster. Van den Berg ontbrak daardoor afgelopen woensdag bij de Statenvergadering in Lelystad.

De BBB heeft met tien zetels de grootste fractie in Flevoland. De partij vormt de coalitie met VVD, PVV en ChristenUnie. Het college van zes gedeputeerden werd op 29 juni geïnstalleerd. Volgens Jansen zou het de provincie veel uit te betalen wachtgeld schelen als Van den Berg nu opstapt, drie maanden nadat hij als gedeputeerde is begonnen. In dat geval krijgt Van den Berg zes maanden wachtgeld in plaats van zeker twee jaar. "Dat scheelt een significant bedrag. Anders is het zonde van het belastinggeld", aldus de voorzitter van Sterk Lokaal Flevoland. "Wij kiezen voor het belang van Flevoland en niet voor dat van een individuele portefeuillehouder."