Clicky


Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep
29-09-2023 12:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

Volgens meldingen van het Kremlin werkt Trosjev nu voor het ministerie van Defensie. Defensie probeert al langer de Wagner Groep helemaal over te nemen. Dit leidde in juni tot een opstand van huurlingen van de groep. Die stopten hun activiteiten in Oekraïne en trokken naar Rusland. Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin overleed in augustus toen een vliegtuig waarin hij zat, crashte.

Poetin wil dat Trosjev de leiding op zich neemt over "vrijwilligers" die in Oekraïne aan Russische zijde vechten. Trosjev was een topman van de Wagner Groep en werd door Poetin al naar voren geschoven als nieuwe leider van de groep toen de opstand van huurlingen onder leiding van Prigozjin net voorbij was. Prigozjin overlegde toen met Poetin over de toekomst van de paramilitaire eenheden en Poetin zei naar verluidt dat de groep verder kon met Trosjev als nieuwe leider. Prigozjin wilde dat niet en zei toen dat de huurlingen geen andere leider dan hemzelf zouden respecteren.

Over de huurlingen die onder meer contracten hebben in Afrikaanse landen en in het Midden-Oosten is weinig openbaar. Volgens waarnemers zijn er alweer huurlingen van de Wagner Groep terug in de Donbasregio, onder meer bij Bachmoet. Daar speelden ze eerder een vooraanstaande rol bij de Russische inname van de plaats. Dat ging gepaard met Prigozjins tirades tegen de in zijn ogen falende bevelhebbers van het reguliere Russische leger.