Clicky


Libië hervat na bijna tien jaar vliegverkeer naar Italië

Libië hervat na bijna tien jaar vliegverkeer naar Italië
30-09-2023 19:50 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TRIPOLI - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

Nu is het Europese luchtruim toch voorzichtig heropend voor Libische vliegtuigen, al is de EU-ban niet opgeheven. Medsky Airways had de primeur. Deze luchtvaartmaatschappij biedt twee keer per week een rechtstreekse vlucht van Tripoli, waar de internationaal erkende regering zetelt, naar de Italiaanse hoofdstad aan. Rome heeft nog niet gereageerd op de herstelde lijndienst.

Medsky werd in 2022 opgericht, een jaar nadat EU-lid Malta had aangekondigd vluchten van en naar Libië weer te gaan toestaan. Libiërs die naar Europa wilden, moesten al die jaren omreizen via Tunis, Istanbul of Cairo.