Clicky


Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne
01-10-2023 14:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

BRATISLAVA - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

Tijdens zijn campagne had Fico al laten weten dat Oekraïne niet langer op Slowaakse militaire steun zou kunnen rekenen als hij het voor het zeggen kreeg.

Fico zegt dat hij nu wacht op een mandaat van de president van Slowakije, Zuzana Caputova, voor hij met coalitiegesprekken start. Hij denkt twee weken nodig te hebben om een regering te vormen.

Coalitie

Eerder op zondag zei ook Michal Simecka van de partij Progresivne Slovensko (PS), die tweede werd bij de verkiezingen, dat hij ondanks de winst van Smer-SD een coalitie zou willen vormen. Hij hoopt daarvoor steun te vinden bij kleinere, progressieve partijen.

Intussen zijn zo ongeveer alle stemmen geteld in Slowakije. Fico en zijn Smer-SD eindigen op de eerste plaats met zo'n 23 procent van de stemmen. Op enige afstand volgt de PS van Simecka met 17 procent.