Clicky


NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen
02-10-2023 00:05 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BRUSSEL/LONDEN - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

Eerder zondag werd al bekend dat de militaire alliantie extra troepen naar Kosovo zou sturen. De NAVO-vredesmissie "vergroot zijn aanwezigheid en stelt zich actiever op in Noord-Kosovo en langs de grens met Servië", zei een NAVO-medewerker. Nu is bevestigd dat het om 600 Britse troepen gaat. Volgens de Verenigde Staten trekt Servië veel troepen en zwaar wapentuig samen aan de grens.

Vredesmilitairen van NAVO-missie KFOR bewaken sinds 1999 de rust in Kosovo. De voornamelijk etnisch Albanese inwoners vochten zich eind jaren negentig los van Servië. De afgelopen jaren werd de missie afgebouwd, maar nu de toestand weer grimmiger wordt is dat gekeerd. Na rellen in mei, waarbij ook NAVO-militairen gewond raakten, stuurde het bondgenootschap ter versterking al zo'n 500 Turkse militairen.