Clicky


Indonesië neemt na jaren vertraging hogesnelheidstrein in gebruik

Indonesië neemt na jaren vertraging hogesnelheidstrein in gebruik
02-10-2023 09:45 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

JAKARTA - Indonesië heeft voor het eerst een hogesnelheidslijn in gebruik genomen. Reizigers kunnen in 45 minuten van hoofdstad Jakarta naar de stad Bandung rijden in een trein met een topsnelheid van 350 kilometer per uur. Die reis van 140 kilometer nam voorheen ongeveer drie uur in beslag over het spoor.

President Joko Widodo sprak tijdens de officiële opening trots over de eerste hogesnelheidslijn van Zuidoost-Azië. Het project is evenwel geplaagd door problemen, zoals kostenoverschrijdingen en vertraging. De aanleg had eigenlijk in 2019 afgerond moeten worden en heeft omgerekend 6,8 miljard euro gekost, veel meer dan aanvankelijk was begroot.

De snelle trein wordt Whoosh genoemd. Die afkorting is volgens Widodo geïnspireerd door het geluid van een trein op hoge snelheid. Indonesië bouwde de spoorlijn samen met China. Het project maakte deel uit van het grote Chinese infrastructuurproject dat officieel het Belt and Road Initiative heet. Het Chinese China Railway International was nauw betrokken bij de aanleg van de spoorverbinding.