Clicky


Oekraïne zegt keuze Slowaakse kiezer te respecteren na winst Fico

Oekraïne zegt keuze Slowaakse kiezer te respecteren na winst Fico
02-10-2023 10:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

KYIV - De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn land de "keuze respecteert" van kiezers in Slowakije. Daar zijn de parlementsverkiezingen dit weekend gewonnen door de partij van oud-premier Robert Fico, die zich heeft uitgesproken tegen militaire steun voor het buurland.

De Oekraïense minister Dmytro Koeleba vindt het te vroeg om te voorspellen wat de verkiezingsuitslag betekent voor het buitenlandbeleid van Slowakije. Hij zegt dat zijn land daar de eerste conclusies over kan trekken nadat een regeringscoalitie is gevormd in het buurland, dat lid is van de Europese Unie.

De partij Smer-SD van Fico kreeg bij de parlementsverkiezingen zo'n 23 procent van de stemmen. Dat betekent dat de oud-premier steun van andere partijen nodig heeft om een regering te vormen. Fico had tijdens de campagne gezegd dat er "geen stuk munitie" meer naar Oekraïne zou moeten gaan. Hij pleit ook voor betere banden met Rusland.

Fico wordt gezien als pro-Russisch, maar volgens het Kremlin wordt dat label veel te snel uitgedeeld. Woordvoerder Dmitri Peskov zei maandag dat iedere politicus in Europa die denkt aan de belangen van zijn land meteen wordt omschreven als pro-Russisch. "Het is absurd."