Clicky


Weg door Fries natuurgebied twee jaar dicht om natuurbescherming

Weg door Fries natuurgebied twee jaar dicht om natuurbescherming
02-10-2023 12:17 | Weer en Verkeer | auteur ANP

OOSTERWOLDE - Auto's, motoren, vrachtwagens en andere motorvoertuigen mogen twee jaar lang niet over een weg door het Friese natuurgebied Fochteloërveen rijden. De weg wordt afgesloten om de kwetsbare natuur te beschermen. Vanaf 1 november mogen alleen voetgangers, fietsers, bromfietsers, hulpdiensten en mensen met een ontheffing nog over de weg, meldt de gemeente Ooststellingwerf maandag.

Het gaat om een stuk weg van ruim een kilometer tussen parkeerterrein de Bonghaar en een voormalige werkschuur van Natuurmonumenten. De weg ligt ten noorden van de plaats Appelscha, aan de grens met Drenthe.

Volgens de gemeente Ooststellingwerf is de weg slecht voor de natuur en het water in het Fochteloërveen. "Aan weerszijden van de weg liggen belangrijke leefgebieden voor zeldzame planten- en diersoorten zoals kraanvogels, slangen, kikkers en padden. De weg is voor de natuur letterlijk een obstakel."

Vorig jaar werd dezelfde weg een paar dagen afgesloten omdat reptielen en amfibieën massaal de weg overstaken. In een paar dagen tijd werden ongeveer vijftig slangen doodgereden, meldde de gemeente toen.

Het Fochteloërveen is een natuurgebied van ongeveer 25 vierkante kilometer. Het is een van de laatste plekken in West-Europa waar nog hoogveen te vinden is. In het gebied leven onder meer kraanvogels, adders, gladde slangen en ringslangen. Natuurmonumenten kocht het gebied in 1938 om te voorkomen dat al het veen zou worden afgegraven.