Clicky


Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur
03-10-2023 12:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

STRAATSBURG - [update 13:30 uur] De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

De commissie wil de taken van haar vertrokken klimaatman Frans Timmermans verdelen over Hoekstra en de Slowaakse sociaaldemocraat Maros Sefcovic. Hij werd dinsdagochtend, net als Hoekstra maandagavond, ondervraagd door kritische Europarlementariërs. Waar voormalig CDA-leider Hoekstra vooralsnog tevergeefs hengelt naar de steun van links, is Sefcovic nog op zoek naar het vertrouwen van de christendemocraten.

Die "zijn nog niet overtuigd", zegt hun Duitse klimaatspecialist Peter Liese. Ook de groenen zagen geen glansoptreden. Maar in veel kritiek zit ook een flinke dosis politieke koehandel, zeggen EU-bronnen. Centrumrechts en links zouden hun steun voor andermans partijgenoot uitruilen voor die van de ander voor hun eigen man. De verstandhouding tussen de twee grootste partijen is, zeker over klimaat, afgelopen jaar flink verzuurd.

Het is de bedoeling dat Sefcovic Timmermans' rol als coördinator van het klimaatbeleid overneemt. Hij zou bijvoorbeeld de samenhang met de Europese industriepolitiek bewaken. Hoekstra moet onder hem werken aan onder meer het stellen van nieuwe klimaattussendoelen en vertegenwoordigt de EU volgende maand op een cruciale klimaattop.

De commissie en medestanders van Sefcovic wijzen erop dat het parlement officieel niets te zeggen heeft over nieuwe taken voor de zittende Eurocommissaris. Dat is eigenlijk aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het oordeel van Europarlementariërs over de nieuweling Hoekstra heeft meer gewicht. Het is moeilijk diens benoeming zonder de steun van het parlement door te drukken. Maar ook Sefcovic kan lastig zonder het vertrouwen van het parlement.

De Europarlementariërs die klimaat en milieu onder hun hoede hebben, buigen zich dinsdagmiddag om 14.00 uur over de twee benoemingen. De tijd dringt wel. Het voltallige parlement zou Hoekstra uiterlijk donderdag zijn zegen moeten geven om hem de tijd te geven zich voor te bereiden op de klimaattop.