Clicky


Polen, Tsjechië en Oostenrijk voeren grenscontroles Slowakije in

Polen, Tsjechië en Oostenrijk voeren grenscontroles Slowakije in
03-10-2023 18:09 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WARSCHAU - Polen en Tsjechië voeren tijdelijk grenscontroles bij hun buurland Slowakije in om illegale migratie en smokkelaars tegen te gaan. De maatregel geldt van woensdag tot en met 13 oktober, aldus de landen, maar kan mogelijk nog worden verlengd. Oostenrijk heeft als reactie ook grenscontroles ingevoerd.

Warschau en Praag voeren de controles in na coördinatie onderling, aldus de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakusan op X (voorheen Twitter). Tsjechië gaat willekeurig controleren langs de gehele grens met Polen. De Poolse uitvoering van de maatregel zal volgens Rakusan vergelijkbaar zijn.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner zegt de Tsjechen te volgen en grenscontroles in te voeren. Het is niet duidelijk of die ook tot en met 13 oktober duren. Oostenrijk volgt Tsjechisch grensbeleid vaker, omdat de grenzen dicht bij elkaar liggen. Volgens Oostenrijk is dit nodig om te voorkomen dat migranten die anders naar Tsjechië zouden trekken vanuit Slowakije in plaats daarvan naar Oostenrijk zouden oversteken.

Negatieve gevolgen

Het aantal illegale migranten in Slowakije stijgt de laatste jaren. De migranten reizen vaak door naar Duitsland of andere landen in West-Europa. Polen besloot begin vorige week al om op sommige plekken voertuigen uit Slowakije te controleren in een poging de migrantenstroom in te dammen.

De Slowaakse regering komt woensdag bijeen en zal dan reageren op de grenscontroles, zegt premier Ludovít Ódor. Hij stelt dat "migratie een Europese oplossing aan de buitengrenzen nodig heeft" en dat er negatieve gevolgen kunnen ontstaan als landen zelf hun grenzen meer gaan beveiligen.

Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije horen bij het Schengengebied waarin vrij reizen mogelijk is. De controle van personen vindt eigenlijk plaats aan de buitengrenzen van de zone, maar de Schengenlanden mogen tijdelijke controles invoeren als er bijvoorbeeld sprake is van een ernstige bedreiging voor de openbare orde of de openbare veiligheid.