Clicky


Europees Parlement stemt in met Hoekstra als Eurocommissaris

Europees Parlement stemt in met Hoekstra als Eurocommissaris
05-10-2023 12:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft zoals verwacht ingestemd met de benoeming van Wopke Hoekstra in de Europese Commissie. 279 parlementariërs waren voor, 173 tegen. 33 onthielden zich van stemming. Voor de benoeming was een eenvoudige meerderheid nodig. Ook de kandidatuur van Maroš Šefčovič werd gesteund.

Het parlement hield een geheime stemming, waardoor niet bekendgemaakt is wie voor de commissarissen was en wie tegen. Wel gingen aan de stemming een urenlange ondervraging en de beantwoording van schriftelijke vragen vooraf, waarin Hoekstra werd doorgelicht door volksvertegenwoordigers. Daarna bleek al dat hij op steun kon rekenen.

Vooraf hadden CDA, VVD en GroenLinks steun voor Hoekstra aangekondigd. PvdA, SGP, de voormalige JA21'ers en de Partij voor de Dieren verklaarden zich tegen. PvdA'er Mohammed Chahim was een uitzondering. Hij steunde de kandidatuur van Hoekstra op het laatste moment alsnog omdat hij als vicevoorzitter van de S&D-groep de partijlijn wilde volgen, schreef hij op X.