Clicky


Rutte wil uitbreiding EU niet vastleggen op 2030

Rutte wil uitbreiding EU niet vastleggen op 2030
05-10-2023 13:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

GRANADA - Nederland wil zich niet vastleggen op het jaar 2030 om nieuwe lidstaten als Oekraïne toe te laten tot de Europese Unie. "Dat is datumfixatie", zegt demissionair premier Mark Rutte. Hij vindt het onbezonnen om voor uitbreiding al een datum te prikken, zoals door verscheidene hoge EU-functionarissen is gedaan.

"Ik ben het daar zeer mee oneens, met die datum. Ik vind het ook zeer onverstandig", zei Rutte voor aanvang van de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) in het Zuid-Spaanse Granada. Daar is vrijdag een informele Europese Raad waar regerings- en staatsleiders van de EU onder meer praten over uitbreiding.

Volgens Rutte is het een ingewikkeld en complex proces om nieuwe lidstaten tot de EU toe te laten. Er moeten geen concessies worden gedaan aan de toetredingseisen, aldus Rutte. De EU zal bovendien flink moeten worden hervormd als er meer landen bij komen, zei hij. "Ik weet wel dat die unie zoals die nu vormgegeven is, absoluut niet in staat is om grote landen op te nemen."

Kandidaat-lid

"De EU heeft al 27 lidstaten en als er meer landen bij komen dan wordt besluitvorming en allerlei andere zaken nog ingewikkelder", aldus Rutte. Landen kunnen er wel bij komen als ze aan alle eisen voldoen. "Het is niet de vraag wanneer landen klaar zijn, het is de vraag of landen klaar zijn."

Het afgelopen jaar zijn Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid geworden van de EU. Kyiv dringt erop aan om snel lid te worden. Ook op de Balkan zijn verschillende landen met de kandidaatstatus. Onder anderen voorzitter Charles Michel van de Europese Raad heeft eerder 2030 als streefdatum genoemd voor uitbreiding.

Volgens Rutte moet er meer dan voldoende tijd worden genomen voor de hervorming. De EU kan niet op de huidige schaal doorgaan met het steunen van achtergebleven economieën. Oost-Europese landen staan volgens hem vermoedelijk ook niet te springen om nieuwe lidstaten toe te laten als zij moeten gaan meebetalen aan het helpen van die landen.