Clicky


Misleidende video in omloop met beelden NOS en Omroep Brabant

Misleidende video in omloop met beelden NOS en Omroep Brabant [+video]
05-10-2023 14:35 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - Online gaat een misleidende nieuwsvideo rond met beelden van de NOS en Omroep Brabant. Dat meldt de lokale omroep. In de video wordt een app aangeprezen waarmee je in korte tijd veel geld zou kunnen verdienen. Daarvoor is onder meer de stem van NOS-presentatrice Annechien Steenhuizen vervormd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).

Het lijkt alsof Steenhuizen in de betreffende video over de app vertelt, maar dit heeft zij nooit echt gedaan. De beelden van Omroep Brabant komen uit 2018. Hierin vertelt een vrouw dat er veel nieuwe auto's bij zijn gekomen in de straat. Dit suggereert dat dit door de app komt, maar het item gaat in werkelijkheid over mensen uit Son en Breugel die een prijs in de Postcodeloterij hebben gewonnen.

Alexander Pleijter, nepnieuwsonderzoeker aan de Universiteit van Leiden, noemt de video tegenover Omroep Brabant "zorgelijk". "Dit ben ik in Nederland nog niet tegengekomen." Hij kan zich voorstellen dat de video voor mensen "wel heel geloofwaardig overkomt".

Youtuber Mr. Beast zou de app ontwikkeld hebben, zo is in de video te zien, maar die ontwikkelt in het echt geen games. In de Applestore wordt Paulius Drozdov als ontwikkelaar genoemd. De game krijgt geen goede beoordeling, namelijk 1,6 van de 5 sterren. "Als je 50 euro inzet moet je in een week voor 35.000 euro spelen voordat je het recht hebt je uit te laten betalen", schrijft een gebruiker. "Totaal uit verhouding en onhaalbaar."