Clicky


Politie Zuidoost-Fryslân bezorgd over azc in Heerenveen

Politie Zuidoost-Fryslân bezorgd over azc in Heerenveen
05-10-2023 15:05 | Binnenland | auteur ANP

HEERENVEEN - De politie Zuidoost-Fryslân is bezorgd over het voornemen van de gemeente Heerenveen om een asielzoekerscentrum te vestigen in het westen van de gemeente. Volgens de politie is de beoogde locatie nabij een wijk waar sprake is van "veel overlast op meerdere gebieden". De wijk is bij de politie bekend als kwetsbaar en de komst van een azc kan impact hebben op de leefbaarheid in de wijk. Dat schrijft de politie in een door de gemeente gevraagde zienswijze op de voorgenomen plannen.

Er zouden zeshonderd asielzoekers in het nieuwe azc ondergebracht moeten worden. De locatie voor het azc ligt in de gemeente Fryske Marren, maar in de praktijk is Heerenveen veel dichterbij. Dat betekent, vreest de politie, dat het basisteam Heerenveen ingeschakeld gaat worden bij meldingen en niet zoals eigenlijk zou moeten het basisteam Sneek. Dat heeft gevolgen voor ons basisteam, aldus de politie, en "bij veel meldingen kunnen we minder tijd besteden aan andere politietaken in de gemeente".

De komst van een azc heeft in zijn algemeenheid invloed op de veiligheid en veiligheidsbeleving in de omgeving, aldus de politie Zuidoost-Fryslân. Aangezien Heerenveen niet extra wil investeren in veiligheid, maakt de politie zich zorgen over de leefbaarheid rondom het azc. Bewoners zullen ook veel heen en weer reizen naar het centrum van de gemeente en dat geeft druk en wellicht problemen in de infrastructuur. "U kunt slechts beperkt rekenen op onze bijstand op het gebied van het tegengaan van overlast gezien de capaciteitsdruk op de politie", aldus de brief.

Deze zomer sloeg de Brabantse gemeente Cranendonck alarm over de overlast die asielzoekers in het azc in Budel veroorzaken. Daar wonen ongeveer 1500 mensen en volgens de gemeente doet zich "een veelheid aan diefstallen, bedreigingen en vernielingen" voor. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) overlegt met de gemeente en het ministerie van Justitie over die situatie.

Heerenveen wilde eigenlijk deze maand een besluit nemen over het azc, maar een bijeenkomst voor omwonenden leverde zoveel reacties op dat die eerst verwerkt moeten worden. Volgens de politie Zuidoost-Fryslân hebben wijkagenten op de bijeenkomst en elders veel negatieve reacties gehoord. Heerenveen had eerder drie andere locaties op het oog.