Clicky


Blauwtong vastgesteld op 800 veebedrijven, 300 bedrijven verdacht

Blauwtong vastgesteld op 800 veebedrijven, 300 bedrijven verdacht
05-10-2023 19:42 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Al 1102 veebedrijven hebben een melding gedaan van blauwtong onder dieren op hun bedrijf. Bij achthonderd bedrijven staat de besmetting vast, bij de overige is er een ernstig vermoeden dat de ziekte is uitgebroken. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het aantal meldingen per woonplaats dagelijks bijhoudt op een kaart. Alleen uit Zeeland, Limburg en Groningen wordt nog nauwelijks of geen blauwtong op een bedrijf gemeld.

De virusziekte blauwtong dook begin september voor het eerst weer in Nederland op. De ziekte wordt overgebracht door knutten, hele kleine steekvliegjes, en treft met name schapen, maar ook runderen en geiten kunnen ziek worden. Volgens de NVWA lopen daarnaast alpaca's en herten risico. Ook dierentuindieren zoals kamelen, dromedarissen, giraffen en okapi's kunnen een besmetting oplopen. Bedrijven waar blauwtong uitbreekt hebben een meldplicht.

Bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. Vooral schapen overlijden aan de ziekte. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen.

Blauwtong kwam in Nederland voor het eerst voor in 2006. Toen duurde het tot 2008 voor de dierenziekte weer verdwenen was uit Nederland. De eerste meldingen dit jaar van besmettingen met blauwtong kwamen in september uit Wijdemeren in Noord-Holland en Stichtse Vecht in Utrecht. De meldingen van verdachte en positieve locaties concentreren zich in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.