Clicky


De Jonge vindt dat de referendumwet van Forum de Kamer opzij zet

De Jonge vindt dat de referendumwet van Forum de Kamer opzij zet
05-10-2023 23:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het voorstel van Forum voor Democratie (FVD) voor een raadgevend referendum zet de Tweede Kamer opzij en is mede daarom geen goed idee, vindt minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De bewindsman bekritiseert ook dat het referendum dat Forum voor ogen heeft kan gaan over onderwerpen waarover de regering of het parlement geen bevoegdheid heeft. Hij vreest bovendien dat gemeenten en provincies kunnen worden geconfronteerd met een landelijk referendum over een onderwerp waar zij over gaan.

De vergelijking die Forum maakt tussen dit voorstel en het Zwitserse model van referenda gaat volgens De Jonge niet op. De minister verwijst naar kritiek van de Raad van State hierover. In Zwitserland praat het parlement - in tegenstelling tot het voorstel van FVD - wel mee over onderwerpen die zijn ingebracht door burgers voordat hier een volksstemming over is. Het parlement kan zelfs voorkomen dat plannen die niet in overeenstemming zijn met internationale verdragen in stemming worden gebracht. Forum wil het mogelijk maken over elk mogelijk onderwerp te stemmen.

FVD-leider Thierry Baudet verdedigt tijdens een debat het voorstel en krijgt de vraag van zijn partijgenoot Gideon van Meijeren of een referendum wel zin heeft vanwege de "toename van censuur" die hij ziet. "Groot gelijk", vindt Baudet, die vervolgens uitgebreid uitweidt waarom. "Moeten we hier blijven, of heeft het weinig zin en heeft hij ook liever dat het toneelstukje van de FVD-fractie zonder ons als publiek wordt uitgevoerd?", vraagt Joost Sneller (D66) daarna aan Baudet, die als enige Kamerlid van een andere partij naar de microfoon stapt.

De Jonge hekelt de "complotretoriek" die hij hoort bij Forum, die het "kleurbad is waarin dit wetsvoorstel is komen te liggen". Hij vindt het belangrijk te waarschuwen voor de kwalijke gevolgen die hij hiervan ziet voor onder meer ambtenaren. "Als je onkruid geen aandacht geeft, dan overwoekert het de tuin." Aan het einde van het debat weigert de minister de hand te schudden van Baudet en laat hem met uitgestoken hand staan.