Clicky


Fans Legia bestormen toegang AZ-stadion, ME'er raakt bewusteloos

Fans Legia bestormen toegang AZ-stadion, ME'er raakt bewusteloos
06-10-2023 09:58 | Sport | auteur ANP

ALKMAAR - Supporters van Legia Warschau hebben donderdag voor het begin van de wedstrijd tegen AZ in Alkmaar de toegangspoort van het stadion bestormd. De Mobiele Eenheid die ter plaatse was, kon de Poolse supporters niet tegenhouden. Een ME'er raakte bewusteloos door het geweld van de supporters nadat diegene in het nauw was gedreven.

Legia-aanhangers hebben verder een aantal wapenstokken en peperspray van ME'ers afgepakt. Een woordvoerder van de politie laat weten dat niemand is aangehouden. Hij zegt wel hierover "een vinger aan de pols" te houden. De agent die bewusteloos raakte, is behandeld aan zijn verwondingen, maar kon vervolgens niet meer verder werken.

Volgens de politie was het donderdagavond onrustig bij de ingang van het uitvak van het AZ-stadion. De politie zette traangas in om de supporters tegen te houden, maar een deel wist door de toegangspoort te dringen.

Volgens de politiewoordvoerder had een deel van de fans geen kaartje bij zich. Die moesten ze volgens afspraak ophalen bij het ADO-stadion in Den Haag. Vanaf daar zouden ze met bussen naar het stadion in Alkmaar worden gebracht. Maar volgens de zegsman zijn veel Poolse supporters op eigen gelegenheid naar het AZ-stadion gegaan om vervolgens zonder toegangsbewijs het stadion binnen te dringen.

De fans waren in het centrum van Alkmaar niet welkom vanwege de voorbereidingen rond 450 jaar Alkmaars Ontzet dit weekend. In de binnenstad is het donderdag verder rustig gebleven.

Omdat in de loop van de middag wel duidelijk werd dat Legia-supporters zich niet aan de afspraken gingen houden en vermoedelijk ook vuurwerk bij zich hadden, wees de burgemeester de omgeving van station Alkmaar en het stadion als veiligheidsrisicogebied aan. Dat betekende dat er preventief gefouilleerd mocht worden.