Clicky


'Ongekend aantal' goederenwagons onderweg van Noord-Korea naar Rusland

'Ongekend aantal' goederenwagons onderweg van Noord-Korea naar Rusland [+foto's]
07-10-2023 10:23 | Buitenland | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - Op satellietbeelden is te zien dat een "ongekend aantal" goederenwagons op het punt staat de grens tussen Noord-Korea en Rusland over te steken. Volgens het onderzoekscentrum Beyond Parallel, dat Noord- en Zuid-Korea vanuit Washington in de gaten houdt, staan zeker zeventig goederenwagons bij het Noord-Koreaanse treinstation Tumangang klaar om naar Rusland te vertrekken. Mogelijk gaat het om wapentransporten.

Volgens de analyse werden in de afgelopen vijf jaar nooit eerder zoveel treinwagons bij het station gesignaleerd. Ook voor de coronapandemie ging het om maximaal twintig wagons die tegelijkertijd bij het station stonden te wachten. Tumangang ligt aan de landgrens die Noord-Korea en Rusland delen.

Op de satellietbeelden is niet te zien wat er zich in de treinstellen bevindt omdat er dekzeil over de wagons ligt, maar de analisten zeggen dat alle signalen wijzen op "de levering van wapens en munitie".

Sovjettijd

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reisde vorige maand in zijn gepantserde trein naar Rusland voor een meerdaags bezoek aan president Vladimir Poetin. Wat daar precies besproken is, werd niet openbaar gemaakt, maar westerse landen denken dat Noord-Korea wapens heeft beloofd in ruil voor hulp bij de ontwikkeling van raketten.

Een anonieme bron binnen de Amerikaanse overheid meldde deze week al aan CBS News dat de wapenleveringen van Noord-Korea aan Rusland zouden zijn begonnen. Poetin gebruikt de wapens, die nog stammen uit de Sovjettijd, waarschijnlijk voor de oorlog in Oekraïne.