Clicky


Zeker 100 doden door aardbevingen Afghanistan, vrees voor meer

Zeker 100 doden door aardbevingen Afghanistan, vrees voor meer
08-10-2023 00:10 | Buitenland | auteur ANP/DPA

KABUL - In Afghanistan zijn zeker honderd doden gevallen door aardbevingen in het westen van het land, volgens schattingen van de Verenigde Naties. Ook zouden zo'n vijfhonderd mensen gewond zijn geraakt.

Er wordt gevreesd voor veel meer doden. Volgens onbevestigde berichten zou het aantal sterfgevallen op 320 liggen. 456 huizen zouden zijn verwoest en nog eens 135 zouden zijn beschadigd, schat de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA. Zo'n 4200 mensen zouden zijn getroffen door de bevingen.

Zaterdagochtend deden in korte tijd minstens acht aardbevingen het grensgebied bij Iran trillen. Het Amerikaanse aardbevingsmeetstation USGS schatte de kracht van de bevingen tussen de 4,6 en 6,3. De bevingen deden zich voor in de ochtend, ten noordwesten van de Afghaanse stad Herat, op een diepte van 10 kilometer.

Iran

De VN en hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen en de Rode Halve Maan zijn actief in de regio om hulp te verlenen.

De aardbevingen waren ook voelbaar in buurland Iran. Inwoners van de metropool Mashhad in Iran, zo'n 300 kilometer van het aardbevingsgebied, zeiden dat de muren van hun huizen trilden. Volgens de Iraanse staatsmedia werden teams naar grensgebieden gestuurd om mogelijke schade te inspecteren. Er waren tientallen naschokken voelbaar.

Zware aardbevingen komen vaker voor in de regio waar verschillende tektonische platen bij elkaar komen. In 2022 kwamen in Afghanistan ruim duizend mensen om het leven als gevolg van een verwoestende aardbeving. Veel huizen in het land zijn slecht gebouwd en aardbevingen veroorzaken dan ook grote schade.