Clicky


Ministerie van Rutte hijst Israëlische vlag op Binnenhof

Ministerie van Rutte hijst Israëlische vlag op Binnenhof
08-10-2023 16:28 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Algemene Zaken, het departement van demissionair premier Mark Rutte, hijst maandagochtend de vlag van Israël op het Binnenhof.

Een woordvoerster van het ministerie bevestigt dat. Het departement wil zo steun betuigen aan Israël, na de aanval van Hamas, waarbij al honderden doden zijn gevallen. Israël zelf heeft gereageerd met aanvallen op Gaza, en officieel de staat van oorlog uitgeroepen.

Het gaat niet om een vlaginstructie, benadrukt een zegsvrouw. Gemeenten mogen zelf beslissen of zij de vlag van Israël wel of niet willen hijsen.

Demissionair premier Rutte sprak zaterdag al met zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu. Rutte heeft zijn verschrikking over de "ongekende aanval" door de Palestijnse groep Hamas uitgesproken. "Ik heb hem gezegd dat Nederland dit terroristische geweld onomwonden veroordeelt en het recht van Israël op zelfverdediging volledig steunt", meldde Rutte over het gesprek. Eerder overlegde hij ook met de minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en defensieminister Kajsa Ollongren. Het kabinet blijft de ontwikkelingen volgen, aldus de premier.