Clicky


VS brengen militaire schepen en vliegtuigen dichter bij Israël

VS brengen militaire schepen en vliegtuigen dichter bij Israël
08-10-2023 23:23 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Verenigde Staten brengen meerdere militaire schepen en vliegtuigen dichter bij Israël, meldt minister Lloyd Austin van Defensie. De Amerikaanse militaire aanwezigheid is zowel ter afschrikking als een blijk van steun aan Israël.

Onder de schepen zijn het vliegdekschip de USS Gerald R. Ford Carrier en raketkruisers van de Ticonderoga-klasse en Burke-klasse. De VS brengen ook gevechtsvliegtuigen naar de regio, aldus Austin. Het gaat om squadrons van F-35's, F-15's, F-16 's en A-10's. Het verschepen van het materieel begint "vandaag al", zei Austin. De militaire hulp, die ook munitie bevat voor het Israëlische leger, moet "in de komende dagen arriveren".

Eerder zondag zei president Joe Biden in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Amerikaanse militaire hulp "nu onderweg is" naar Israël en dat er "in de komende dagen" meer wordt verwacht, aldus het Witte Huis.

De Palestijnse militante groep Hamas, die zaterdag Israël aanviel, zegt in een verklaring dat het Amerikaanse plan om schepen, vliegtuigen en munitie naar Israël te sturen gelijkstaat aan "daadwerkelijke deelname aan de agressie tegen ons volk".